BAKGRUNNSSTOFF
- Når musklene ikke får nok oksygen produserer de melkesyre. Hvis mengden melkesyre blir for stor oppleves det som stivhet i musklene.
- Forsuring er en opphopning av syre i de arbeidende musklene. Den oppstår fordi melkesyren avgir syren sin til musklenes vevsvæske.
- Det er ikke bare de musklene som arbeider som rammes, det samme gjør resten av kroppen – men ikke så kraftig og ikke så raskt.
- Glukose (druesukker) er et svært lettoppløselig karbohydrat som forekommer i hele kroppen. Viktigste kilde til energi.
- Melkesyre er et avfallsstoff som kroppen produserer når den jobber hardt og trenger mer energi enn lungene greier å levere oksygen til. Oksygen er viktig når kroppen skal omsette sukker til energi.
- Salter av melkesyre kalles laktater. I kroppen foreligger melkesyre som laktat.
HOVEDOPPGAVENE TIL KARNOSIN UNDER FYSISK TRENING
- Glukose brytes ned: Glykolyse er nedbrytningen av glukose (til karbondioksid, vann og energi) som er hovedkilden til drivstoff under høyintensitets trening.
- Laktat produseres: Mens vi trener bryter musklene ned glukose til melkesyre. Dette omdannes til laktat som produserer hydrogenioner.
- Musklene blir surere: Hydrogenioner (surheten er bestemt av konsentrasjonen av hydrogenioner) senker PH nivået i musklene og gjør dem surere.
- Tretthet vises: Muskelsurhet blokkerer nedbrytningen av glukose og reduserer musklenes evne til å trekke seg sammen. Dette forårsaker muskeltretthet.
- Karnosinbuffer: Karnosin fungerer som en syrebuffer og reduserer surheten i musklene under høyintensiv trening. Med økt nivå av karnosin økes tiden til utmattelse.
SPESIELT OM STYRKETRENING / ANAEROBE TRENING
- Karnosin kan bidra til å øke antall repetisjoner.
- Øker også tiden det tar før musklene blir trette. Bygger mer muskelmasse på kortere tid.
- Karnosin kan forbedre kroppssammensetningen ved å øke treningsvolumet og fremme muskelvekst.